KÖLTSÖN EL OKOSAN 1 MILLIÁRD FORINTOT!

Voksoló a majálison

Ilyen könnyen soha nem kaphatott és költhetett el 1 milliárd - jól olvasta, 1 milliárd! - forintot, mint nálunk a majálison. Nagy valószínűséggel soha többet nem is fog.

Egyesületünk ugyanis játékra invitálta a sátrunk előtt elsétáló látogatókat, akiknek döntő többsége örömmel benne is volt a mókában. Megkértük őket, képzeljék el, hogy a város nyert 1 Mrd forintot. Már jól hangzik, ugye? Ami még jobb, hogy játékostársunk döntheti el, hogy ezt a pénzt mire fordítsuk. Okosan, megfontoltan.

A város szerintünk hét legfontosabb problémáját hét befőttes üveg képviselte. Kitehettünk volna persze még néhány üveget, hiszen a problémák száma végtelen, de fontos, hogy prioritásokat határozzunk meg. Játékostársainkat is mérlegelésre kértük. 

Három golyó formájában mindenki kapott 1 Mrd forintot. A legnagyobb, fehér golyó 500, a középső, piros 300, a pici sárga pedig 200 millió forintot ért, ezeket dobták az emberek azokba a befőttes üvegekbe, amik szerintük a legfontosabb megoldandó problémát jelentik. De lehetett saját javaslatot is tenni, ha valaki más célt tartott fontosabbnak. 

Az emberek egész nap folyamatosan jöttek és voksoltak. Gyűltek szépen a golyók. Az egyik befőttes üveg - ami az utak állapotának javításához gyűjtött szavazatokat - különösen hamar megtelt, kétszer is ki kellett üríteni. Mikor a végén összeszámoltuk a golyókat, nagy örömünkre 564-et számoltunk meg. Vagyis 188 látogató vett részt a játékban.

De nézzük az eredményeket!


Nem meglepő, hogy az "UTAK, UTCÁK" feliratú üveg lett a nyertes, 188-ból 166-an megszavaztak bizonyos összeget ennek a problémának a megoldására. Sőt, nem csak az összes szavazat, hanem a fehér golyók számában is toronymagasan verte a többi alternatívát. 96-an tettek 500 MFt, 39-en 300 MFt-ot, 31-en pedig 200 MFt-ot.
Ezt jól látjuk az alábbi grafikonon:

Második helyezett a "STRANDOK" fejlesztése lett, ami a helyi lakosokon kívül a nyaralóktól is rengeteg szavazatot kapott.

Csakúgy, mint a "PARKOLÓK", mivel a kellő számú parkolóhely hiányát a helyiek és a látogatók is egyaránt érzik a bőrükön. És még csak május van. Mi lesz itt nyáron?!


A "RÉGI FOCIPÁLYA" felirat olyan szabadtéri létesítményekre utal, amikre a lakosság már márciusban leadta a voksát, mikor egyesületünk felmérte, hogy mit szeretnének az emberek a focipálya elköltözése után. Láthatóan nagyon sokan tartják ezt a kérdést ugyanolyan fontosnak, mint például a parkoló helyzet megoldását, illetve többet áldoznának rá, mint néhány más, közismert napi problémánk megoldására.


A "CSATORNA" sajnos még mindig nem jutott el minden utcába, ez tükröződik is a lakosság szavazataiból.

Sokan segítenének a "VÁROSGONDNOKSÁGNAK" is, hogy több forrást kapjanak a napi feladatik megoldásához. Mindannyiunknak fontos, hogy legyen elég ember és eszköz, hogy rendben tartsák a várost, tisztán a parkokat, utcákat, strandokat, gondozzák a növényeket és elvégezzék a rengeteg egyéb munkát.

A "CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS" főleg azoknak probléma, akik alacsonyabb területen lakva elszenvedik, hogy egy-egy nagyobb esőzés után folyóként hömpölyög a házuk előtt a víz. Szerencsés esetben csak előtte, sajnos vannak, akiknek ilyenkor a háza is alaposan beázik. Úgy látszik, közülük is sétáltak néhányan a majálison.

Ha nem a szavazatok száma, hanem a megszavazott pénz alapján vizsgáljuk az eredményeket, alapvetően ugyanaz marad a sorrend (a parkoló és a régi focipálya cserél csak helyet).

Javaslatokat kaptunk még vitorlás kikötő és vitorlás iskola, kutyás strand, kutyafuttató és kézműves alkotótábor létrehozására is.

Az első, de nem az utolsó "VOKSOLÓ" volt a május elsejei. A város lakói még sokszor fognak találkozni a most megismert befőttes üvegekkel és golyókkal, valamint csapatunk tagjaival. Almádi különböző forgalmas helyein rendszeresen fogjuk játékos formában, ám komoly kérdésekről megkérdezni az emberek véleményét.

Tóth Nóra 
Városunkért Közösen Egyesület