A NYILVÁNOSSÁG EREJE

EGY ELMARADT ORVOSI ÜGYELET TÖRTÉNETE

Május első hétvégéjén nagy vihart kavart egy téma az "Almádia" nevű Facebook csoportban. Történetesen felkerült az Egészségház ügyeleti rendelőjének ajtajára az az információ, hogy május 4-én azért nincs ügyelet, mert Dr. Horváth Balázs nem vette fel a munkát. Ezt valaki ki is posztolta egy fényképpel a Facebookra. Ahogy az lenni szokott, elkezdődött volna az ítélkezés.

Szerencsére, mielőtt a népharag rázúdult volna a doktor úrra, egyesületünk birtokába jutott egy olyan információ, ami egészen más megvilágításba helyezi az ügyet.

Ez az a levél, amiben a három érintett orvos egyértelműen, hivatalosan közli az intézet vezetőjével, hogy május 1-től nem vesznek részt az ügyeleti szolgálatban. Egyrészt, mert a korábbi járandóságukat nem fizették ki, másrészt az egyéb feltételek miatt. Kérik az igazgatónőt, hogy javítsa ki azt a hibás ügyeleti kiírást, amiben ők szerepelnek, és csak olyan orvost osszon be, akivel érvényes szerződése van. Felhívják a figyelmét, hogy minden felelősség az övé, amennyiben nem így tesz.

A lakosság korrekt tájékoztatása egyesületünk elnöke feltette ezt az információt az előzőleg kiposztolt mellé, minden kommentár nélkül, csupán egy ügyvéd szavait idézve a levél nyilvánosságra hozásának jogosságáról. Nem foglalt állást a témában se pro, se kontra.

Ezen a fejleményen a fórum olvasói láthatóan meglepődtek, de egyben meg is értették, hogy az ügyeleti szolgálat elmaradásáról nem a megvádolt orvos tehet. Az is világossá vált, hogy az intézményvezető valamiért nem oldotta meg a levél kézhezvétele utáni 2 hétben sem a problémát. Nyilván a háttérben zajló pontos részletek nem derülhettek ki a kívülálló fórumozók számára, de az alap helyzet azért világossá vált. Bár egyesületünket a város kommunikációs tanácsadója felelőtlenséggel vádolta, amiért ezzel a témával foglalkozunk a nyilvánosság előtt, a hozzászólók úgy tűnt, nem osztották ezt a kritikus véleményt.

Eddig a történet, most jön a lényeg:

Az eset utáni hétfőn kaptuk a hírt, hogy Polgármester úr sürgős tanácskozásra hívta össze az Egészségház vezetőjét, az orvosokat, és a kistérség polgármestereit, abból a célból, hogy megoldják a problémát. HURRÁ!!!!! Még a végén akár happy end is lehet? Ne kiabáljuk el, de azért reménykedjünk, hogy így lesz! Egyelőre annyit tudtunk meg, hogy az első megbeszélésen nem született megegyezés, de folytatják a tanácskozásokat.

Vajon miért ekkora szenzáció az, aminek egyébként normálisnak kellene lennie? Leülnek a felek, hogy megbeszéljék és megoldják a problémákat. Naponta millió ilyen történik a nagyvilágban.

Valóban, ennek nem kellene hírnek, vagy különleges eseménynek lennie. Nem kellene, hogy bármit megtudjon a lakosság arról, hogy a város hogyan gondoskodik az egészségügyi alapellátásról, ami törvényi kötelezettsége.

Szóval miért hír ez? Azért, mert az egyik érdekelt fél elmondása alapján erre hónapokig nem tudtak sort keríteni, nem tekintették őket partnernek, nem hallgatták meg őket, nem vették figyelembe a véleményüket.

Egy ilyen botrányos eseménynek kellett történnie ahhoz, hogy megváltozzon a helyzet.
A nyilvánosság ereje, ami, ebben az esetben még arra is képes volt, hogy visszájára fordítsa az eredeti, hazug, személyiségi jogokat sértő, lejárató célú kommunikációt.
Azt gondolom, ritka az ilyen fordulat. Kellett hozzá, hogy legyen, aki kiáll a másikért, és kellett az a bölcsesség, ahogyan a fórumozók megértették a helyzetet, és korrekten reagáltak.

Legyen ez tanulság mindannyiunk számára!

A nyilvánosságnak ereje van, és ha összefogunk egy-egy fontos ügyben, ha kiállunk egymás mellett, akkor el lehet érni, hogy a problémákat megoldják azok, akiknek ez a dolguk.

Hogy a konkrét esetben tényleg megoldják-e, meglátjuk. Amint hírt kapunk arról, hogy megegyezés született, meg fogjuk osztani az olvasóinkkal. Addig drukkoljunk!


Tóth Nóra