KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS A VIKTÓRIÁBAN:

TERÍTÉKEN A TURIZMUS

"Balatonalmádi a turizmusból él" - szoktuk mondani.

Bár ha a költségvetés bevételi számait nézzük, kiderül, hogy ez csak részben igaz. Tény viszont, hogy a vendéglátás, a turizmus egyik meghatározó tényezője városunk gazdasági életének.

A munkahelyek zöme ehhez az iparághoz kapcsolódik, és sokan egészítik ki családjuk jövedelmét házuk kiadásából. Tehát nagyon sok múlik azon, hogy mennyire sikeresen tudja Almádi kihasználni azokat az adottságait, amelyek a Balaton közelségéből adódnak.

"Turisztikai Kerekasztal" rendezvényünk meghívott vendégeivel arról beszélgettünk, hogy hol tartunk most, mi az az alap, amire építkezhetünk, és ami még izgalmasabb, hogy milyen irányban kellene fejlődnünk. A két órás, rendkívül izgalmas és sokfelé ágazó beszélgetés minden részletét lehetetlen lenne egy cikkben visszaadni, így csak néhány fontos gondolatot emelnék ki. Jó hír viszont, hogy egyesületünk honlapján, a cikk alatt a teljes beszélgetés megtekinthető.


Vendégeink a turizmus minden ágát képviselték

Igyekeztünk úgy összeállítani meghívottaink körét, hogy minden fontos részterületet képviseljen valaki.

Házigazdánk, Mészöly Győző a Hotel Viktória Panzió tulajdonosa több évtizedes vendéglátós tapasztalattal bír.

A magánszállás kiadókat Mikes Zsolt  képviselte.

Almádi elismert festőművésze, Veszeli Lajos kulturális életünk motorja is egyben, számos művészeti projekt megálmodója és megvalósítója.

A város képviseletében Takács Tímea idegenforgalmi referens fogadta el meg-hívásunkat.A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékétől pedig

Hajmásy Gyöngyi tudományos munkatárs segített tágabb összefüggéseiben szemlélni városunk turizmusban betöltött szerepét, más településekkel összehasonlítva.


"Balatonalmádi, a barátságos fürdőváros"

Mint megtudtuk, városunk szlogenje Kerényi polgármester úr idejére nyúlik vissza. Egy kellemes kis város, ahol a nyugalom jellemzőbb, mint a nyüzsgő forgatag. Ha a célunk, hogy elsősorban a családosok és a felnőtt korosztály vízparti nyaralását szolgáljuk, akkor ez az identitás megfogalmazás tulajdonképpen jó. Kérdés, hogy elég-e, amit teszünk annak érdekében, hogy egy kellemes kikapcsolódást nyújtó üdülőhely legyünk. Nem kényelmesít-e el bennünket, hogy ennek megfeleljünk? Hiszen "barátságosnak" lenni nem kíván túl sok ráfordítást, a fürdőváros lét pedig adottság.

"Bezzeg Füred!"

Halljuk nemegyszer, főleg fiataloktól. Bezzeg Füred? Tényleg minden Balaton parti városnak olyannak kellene lennie, mint Füred vagy Siófok? Vagy pont a különbözőség tesz bennünket érdekessé?

Vendégeink egyetértettek abban, hogy Almádinak nem azt az utat kellene bejárnia, mint a felkapott Fürednek, vagy a "buliturizmusra" szakosodott Siófoknak. Bár a Füredre áramló fejlesztési források kétségkívül irigylésre méltóak.
Viszont ha a többi településsel hasonlítjuk össze magunkat, igazából nem nagyon találunk semmit, ami tőlük megkülönböztetne. Hiszen Alsóőrs, Fűzfő vagy Kenese - hogy csak a szomszédokat említsük - ugyancsak a kellemes, nyugodt nyaralást, strandolást kínálja. Jó lenne kitalálni olyan különlegességet, ami tőlük megkülönböztetve helyez fel bennünket a turisztikai térképre.

"Zimmer Feri vagy luxus apartmanok?

Mikes Zsolt szerint bár a "Zimmer Feri" még él, jelentősen átalakult a fizetővendéglátás. Aki nem tartotta a lépést, nem modernizálta a házait a megváltozott igényeknek megfelelően, az lehúzhatta a rolót. Ma már a közös fürdő, közös konyha elképzelhetetlen. A vendégek interneten tájékozódnak és foglalnak, a régi "katalógusos" értékesítés a múlté. Tegyük hozzá, az internetes világban a vendégek értékelik is a szállásokat, így mind a jó, mind a rossz tapasztalatok pillanatok alatt eljutnak az üdülésüket tervezőkhöz. Akiről rosszat írnak, nem kap vendéget. Zsolt szerint az újonnan épülő apartmanok által teremtett konkurencia jót tesz az iparágnak, mivel fejlesztésre ösztönöz. Ám a - manapság oly jellemző - nádasok, erdők kiirtásával, a vízpart beépítésével járó beruházásokat elfogadhatatlannak tartja.

"Minél több a vendég, annál több a bevétel"

Ezért a város abban érdekelt, hogy bővüljön a szálláshelyek száma, jöjjenek a vendégek. De vajon meddig bírja a város az egyre több vendéget, ha nem fejlődik párhuzamosan az infrastruktúra, a szolgáltatások? Ha túl nagy a zsúfoltság, a vendégek sem, és az őslakosok sem érzik jól magukat. Ezekről a kérdésekről külön cikkünk szól.

Vitorlás turizmus - egy kihagyott lehetőség?

Mészöly Győző szerint egyértelműen a vízpart, a strandolás vonzza ide a vendégeket. A tóhoz hozzátartoznak a vitorlások, amiket a mólón sétáló turisták is szívesen nézegetnek. Pontosabban nézegetnének, mivel Almádiban egy ideje nem köthetnek ki vitorlások, csak zárt kikötők vannak a nagyobb jachtok részére, ahonnan a tulajdonosok nagyon ritkán jönnek ki a városba. Mivel az a több száz kishajó, akik a tavon vitorláznak, ki kell hagyják Almádit, őket elveszítjük, mint fogyasztó vendéget. Mi pedig elveszítjük a látványt és az életérzést, amit ezek a hajók nyújthatnának.

Alsóőrs nagyon jó példa arra, hogyan lehet egy nyilvánosság számára is látogatható kikötőt üzemeltetni.

A nagy rendezvények mindent visznek

Hajdanán Almádiban sokféle étterem, szórakozóhely volt, mindenféle korosztálynak. Ez a választék mára rendkívül leszűkült. Először a Panoráma Disco megszűnésével a fiatalok szórakozási lehetősége tűnt el, mostanra pedig a magyaros, cigányzenés csárda is hiány-cikké vált. A vendégek keresik, de másik városba kell küldeni őket ilyen szórakozásért.
Ha egy vendég esti szórakozáshoz, vacsorához "felöltözve" tanácsot kér, hogy hová menjen, bizony nehéz neki megfelelő helyet ajánlani. A nagy rendezvények, fesztiválok elszívják a vendégeket, van viszont egy réteg, aki ezekre a tömegrendezvényekre nem szívesen menne, pontosabban nem is megy.

Ellentmondásos jelenség, hogy miközben sokan hiányolnak szórakozóhelyeket, amik ifjú korukat idézik, ezek a helyek azért zártak be, mert nem volt akkora a forgalom, ami gazdaságosan fenntarthatóvá tette volna őket. Sokan hiányolják a szolid, zenés-táncos "nosztalgiázó" éttermet. A Viktóriában rendszeresen tartanak ilyen estéket, viszont nagyon kevés vendég látogatja ezeket. Megváltoztak a vendégek, megváltoztak az igények, ami emlékeinkben él, nem biztos, hogy tényleg olyan fontos nekünk.

Almádi, mint kulturális központ

Veszeli Lajos szerint erre minden adottsága megvan a városnak, képzőművészek is szívesen vállalkoznának arra, hogy ebben szerepet vállaljanak. Képzőművészeti táborok, kiállítások, koncertek és még számos esemény helyszíne vagyunk, s még többé lehetnénk. Nincs a városnak múzeuma, pedig Veszeli Lajos évek óta nagy lelkesedéssel szervezi a gyűjteményt. Már csak méltó helyre vár.

A Magtár, mint helyszín bővítette a lehetőséget kulturális események tartására, és a hamarosan megújuló Kolostorral egy egységet alkotva ez további potenciált jelent. Sokakat érdekel, hogy mi lesz végül a Kolostorban. Erről a témáról részletesen a következő számunkban szeretnénk írni.

Mit hozhat nekünk Veszprém 2023?

A megyeszékhelyhez közeli Balaton parti települések vezetőinek felcsillant a szeme, amikor kihirdették, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa. Azt reméltük, a környező városok is kaphatnak fejlesztési forrásokat abból az alapból, amit erre a célra szán az ország. Takács Tímea szerint korai volt az öröm, a források "gazdái" ugyanis nem nagyon tervezik, hogy osztoznának a pénzen. Maximum néhány projektre lehet majd náluk pályázni, amibe "beszállnak". Oldjuk meg magunk, hogy méltó módon fogadhassuk a Veszprémbe látogatókat, akik nyilván tesznek majd egy kis kiruccanást a Balatonhoz is. Pedig igen sok helye lenne az ilyen támogatási forrásoknak. Hogy mást ne mondjunk, a belváros rendbetétele, a városba Veszprém felől érkezőket fogadó, a feltáruló panorámát elcsúfító oszloperdő, számos apró részlet, ami esztétikailag zavaró. Hogy a komolyabb tételeket, mint például a járható utak ne is említsük. Nemrég sikerült ezt az információt pontosítani a témát ismerő szakemberek megkérdezésével. Eszerint lesz azért mód különböző programokra pályázni, de valóban nem építészeti és infrastrukturális fejlesztésekre szánják ezeket a forrásokat. Amint több részletet sikerül megtudnunk, közzé fogjuk tenni.

Semmibe vesző ötletek

A Turisztikai Egyesület tagjai számos ötlettel álltak elő az elmúlt években, amik előre lendíthették volna a város idegenforgalmát. Sajnos ezek nagy része pénzhiányra hivatkozva nem valósult meg, vagy egyszerűen válasz nélkül maradt, elakadt valahol a hivatal útvesztőjében.

Vendégeink egyetértettek abban, hogy a fejlődés elengedhetetlen feltétele, hogy az érintettek közösen, szakembereket is bevonva dolgozzanak együtt, találják ki, tervezzék meg városunk turizmusának jövőjét. Ebben a Pannon Egyetem jelenlévő képviselője is kifejezte együttműködési szándékukat. Egyesületünk pedig vállalja, hogy ebben a témában a jövőben is összehozza, egy asztalhoz ülteti a szakembereket. Emellett folytatjuk a lakosok igényeinek felmérését, és közvetítjük ezeket a szakemberek és döntéshozók felé. Hátha egyszer termőre fordul a közös gondolkodás, a közös munka.

Tóth Nóra

Az eseményről készített vágatlan videónk itt tekinthető meg:
(A kép 36 másodperc után élesedik, elnézést a kellemetlenségért.)