Születésnapi áttekintő

30 ÉV TÖRTÉNÉSEI BALATONALMÁDIBAN

"Minél fejlettebb lélek valaki, annál kevésbé keresi a maga boldogulását mások boldogulásának a rovására." /Gárdonyi Géza/

Vörösberényt és környékét ősidők óta jegyzik és lakták is, erről írásos dokumentumok is tanúskodnak. Bőven találni római kori emlékeket, oklevél már 990-ből őrzi a nevét, ami valószínű török eredetű, és a ma is használatos építési anyagra, a permi vörös homokkőre és vörös agyagra utal. Református temploma középkori eredetű, 1297-ben említik először.

A főút mentén áll a homlokzati tornyos barokk római katolikus templom 1779-ből. Vörösberénnyel egybeépült a hajdani kis település, Balatonalmádi, melynek nevét először 1493-ban említi oklevél.

A régmúltról ennyi, jöjjön a 30 év!

Jelenleg közel tízezren lakják, de nyaranta 5-6 szorosára "felduzzad" városunk lakossága. Kedvelt üdülőhely, nagyon jó a földrajzi fekvése, könnyen megközelíthető. Pestről "robogva" egy óra alatt el lehet érni.

30 év alatt három "irányítója" volt Balatonalmádinak dr. Kerényi Lászó, Pandur Ferenc és jelenleg Keszey János személyében. Egymásra rakva az "építő köveket" az egyik vezető idejében lerakták az alapköveket, a másik két polgármester pedig folytatta a beruházásokat, remek összhangban egymással. Ezeknek a közös összefogásoknak meg is lett az eredménye.

Nézzük ezek közül a legfontosabbakat:

A Vörösberényi Általános Iskoláért Brandeisz Elza nyugalmazott pedagógus tett sokat, aki támogatókat keresett és talált, pld. Soros György személyében. De nem sikerült volna a megvalósítás, ha az akkori polgármester, dr. Kerényi László nem áll ki a jó ügy mellett. 1997 október havában átadásra került mindenki elégedettségére az impozáns épület együttes.

Eggenfelden városával való testvérvárosi kapcsolat "felélesztése" 2000 októberében szintén dr. Kerényi László nevéhez fűződik.

Másik hatalmas beruházás a Pannónia Könyvtár és Művelődési Központ. Már 1993-ban, dr. Kerényi László idejében döntés született arról, hogy szükség van erre az intézményre, de 10 évet kellett várni, hogy megvalósuljon, és átadják anagyközönségnek. A megvalósítás idején már Pandur Ferenc volt a választott polgármester. 2003. január 28-án léphettük át a küszöböt.

Szintén közel 10 évbe került az is, hogy a kerékpárút megvalósuljon. Három település fogott össze azért, hogy két keréken is biztonságosan közlekedhessünk Veszprém és Almádi között. A kerékpárutat 2003. júniusában Mádl Ferenc, akkori köztársasági elnök adta át.

A fejlesztések, beruházások tovább folytak, és a belvárosban megvalósult a rég áhított álom, egy szökőkút.
2009. júliusa óta csodálhatjuk a változó színeket, és megmárthatjuk kezünket a "feltörő" vízben.
Itt egy jó hangulatú közösségi tér is kialakult, immár Keszey János idejében.

2010 tavaszán régen várt tornatermet adtak át a diákoknak a Györgyi Dénes Általános Iskolában.

2010 bővelkedett további új beruházásokban. Ősszel átadták a felújított Wesselényi strandot, szabadtéri fitnesz eszközökkel bővült, a főépületet teljesen felújították, a strandkönyvtár is kulturált helyet kapott, virágosítottak.

2011 márciusában átadták a felújított Tourinform irodát.

Talán az egyik legnagyobb beruházás az Egészségház megvalósítása volt, 2011 októberében adták át az intézményt.

2013 nyarán sikerült létrehozni a "Kézfogás" Európa Szoborparkota Szent Erzsébet Ligetben. A csodálatos környezetben 42 szebbnél-szebb szoborban gyönyörködhetünk, és ez a szám folyamatosan bővül.

2014-ben megújult a Postaparkoló, járdák készültek, melyek biztonságot adnak a közlekedő embereknek. Szép lett, bár a parkoló befogadó kapacitása harmadával csökkent.

2016-ban megszűnt a Fórum üzletközpont, és a környéke is jelentősen átalakult. Városunkban telepedett le az Aldi üzletlánc és a Pepco.

2017-ben sikerült elérni, hogy megvalósult több ember álma, a piac is megszépült.

Átadták a szökőkutat Vörösberényben, valamint a Magtár és a Kolostor épülete ismét városunké lett. Kerényi Imre (sajnos azóta elhunyt) Kossuth és Jászai díjas rendező, és segítője, Veszeli Lajos rengeteget fáradozott azon, hogy ez megvalósulhasson. A Magtár 2018-as programjára egész biztosan sokan fognak emlékezni.

A bicikli utat 2018- ban tovább bővítették, a korábban murvás szakasz aszfaltburkolatot kapott.

2018-ban Vörösberényben elkezdődött a régi posta épületének és az orvosi rendelőnek a teljes felújítása, 2019 év elején át is adták.

Bár az infrastruktúra nagyon fontos, de egy város szellemiségét nem ez, hanem a saját kultúrája adja.

A kulturális programok szervezői áldozatos és jó munkát végeztek, egy-két személyt meg kell említenem, a helyszűke miatt a teljesség igénye nélkül. pl. Gróf Tibor és Bati János művelődési intézmény vezetőket. 

A jelenlegi vezető, Fábiánné Sáray Anna folytatja hagyományőrző küldetését.

Közös feladat, hogy városunkban együtt őrizzük meg a hagyományokat az utókor számára, Hattyúbál, Vörösberényi Lovasegylet, Hungarikum Fesztivál, Borfesztivál, Szüreti felvonulás, Pálinkafesztivál, Tökfesztivál, Fehér ruhás vacsora stb. Remek programok a helyiek és a nyaralók örömére.

ÉLJÜNK A JELENBEN, DE A MÚLTAT NEM FELEDVE!

Zárszóként mindig híres emberek szavait szeretem megosztani a nagyközönséggel, most Gárdonyi Géza Füveskönyvéből idézek:

"A földi boldogság első feltétele az akarat dolgoztatása egy cél felé, kitérés nélkül, lanyhulás nélkül. Mert a boldogság egyik neme: a jól végzett munka látása, a siker érzése. A munka mutatja meg: mi az értéke az embernek."

Hegyi Ilona