A tájékoztatás is segítségnyújtás


Hasznos gyakorlati tanácsok sorstársaimnak

"Ha nem tehetsz nagy dolgokat, tégy apró dolgokat nagyszerű módon"! /Martin Luther King/

Minden embertársunk életében bekövetkezhetnek különböző változások, jók és rosszak egyaránt. Egy betegség, egy családi probléma, akár felnőtteknél, akár a gyermekeknél. Ilyenkor aztán törhetjük a fejünket, hogyan tovább. Sajnos sem most sem a korábbi években sem kaptak meg a polgárok automatikusan minden fontos tájékoztatást, hova, kihez kell fordulni, és főleg mit lehet kérni. Mihez juthatunk hozzá, mihez van jogunk?
Sajnos néhány éve magam is olyan helyzetbe kerültem, hogy szükségem lett volna ilyen információkra. Sok mindenre ekkor döbbentem rá. Tapasztalataimat szeretném itt és most megosztani, talán vannak olvasóink között, akik éppen jó hasznát veszik tanácsaimnak.

Kezdem a nagyon gyakori protézis műtétekkel kapcsolatos lehetőségekkel:

Műtét után különböző segédeszközökre /mankó, rolátor, bot, WC magasító, zokni húzó stb./ már a kórházi osztályon, a zárójelentéssel egy időben kell kérni a receptet. Ez a legegyszerűbb módja, hogy minél hamarabb jussunk ezekhez. Ezzel szintén egy időben kell jelezni házi gyógytorna igényünket Ehhez az orvos javaslatának feltüntetése szükséges a zárójelentésben, és a háziorvos veszi majd fel a kapcsolatot a házi segítő szolgálattal, gyógytornásszal. A házi gyógytorna ingyenes. 

Szakirányú rehabilitációs tevékenységek - kúránként legfeljebb 2 hónapos időtartamra - legfeljebb 2x14 vizitre rendelhetők el, amelyek az ellátás kezdetétől számított 1 éven belül (ugyanazon betegség esetén) egy alkalommal újabb 2x14 vizit erejéig megismételhetők. Nem naptári évhez van kötve, valamint a rehabilitációs osztályra való javaslat is szükséges, szintén a zárójelentésben feltüntetve. Különböző helyekre lehet kérni ezeket a beutalókat a rehab osztályokra: Zirc, Balf és Hévíz a leggyakoribb, és Veszprém megye körzetéhez ezek tartoznak.

Amennyiben szükséges, a Tenzit gépet otthoni használatra is csak a műtő orvos, vagy a szakorvos írhatja fel.

Amennyiben úgy alakul az egészségi állapot, hogy maradandó egészségromlás következik be, (pl. nehéz járás) akkor el lehet indítani a PARKOLÓ IGAZOLVÁNY igénylését. Ezt általában személyesen kell intézni, vagy meghatalmazottunknak a zárójelentéssel el kell mennie a helyi járási, városi Okmányirodába. Ott lemásolják a bemutatott zárójelentést és továbbítják egy orvosokból álló bizottság felé. Pár héten vagy 1-2 hónapon belül megérkezik a bizottság véleménye a hivatalba, és egy határozatban értesíteni fogják az érintettet az eredményről. Amennyiben jogos volt az igény akkor attól a pillanattól ki is adják a PARKOLÁSI IGAZOLVÁNYT, melyen fel van tüntetve az érvényességi idő. Ez nem minden, már attól a pillanattól a személygépkocsi (több gépkocsi esetében a legkisebb cm3-rel rendelkező) adókedvezményét is megkapja a kliens. Ez a súlyadó mentesség mindig a határozatban megjelent ideig tart.

Még egy fontos dolog: amennyiben nem mentőt, vagy beteg szállítót vesz a beteg igénybe, akkor már a kórházi műtét előtt kell kérni útiköltség papírt a házi- vagy a beutaló orvostól gépkocsira. Súlyos esetben akár két kísérő feltüntetésével is lehet, amit majd le kell bélyegeztetni és aláíratni az orvossal, amikor jövünk ki a kórházból. Ugyanilyen útiköltség papírt lehet kérni akkor is, amikor kontrollra, vagy egyéb vizsgálatokra megyünk, és egészségi állapotunk nem engedi a tömegközlekedésben való utazást. Ne fogadjuk el azt az érvet soha, hogy "már elmúlt 65 éves és ingyen mehet", ragaszkodjunk az egészségi állapotunktól függően a gépkocsi szükségességét igazoló útiköltség papírhoz.

Minden műtött pácienst a legrövidebb időn belül be kell utalni rehabilitációt biztosító szanatóriumba, legtöbb esetben Zirc, Hévíz, Balf jöhet szóba. Mivel a bekerülési idő elég változó, ezért gyakorlatból mondom, hogy érdemes egyszerre két helyre is beadni a szakorvos által kitöltött beutalót, így nagyobb az esélye a betegnek, hogy helyet kapjon. Az ellátást igénylő olyan beutalót is kérhet a reumatológustól amely évente szintén két alkalommal bejárást tesz lehetővé egyes gyógykezelésekre (gyógytorna, fizioterápia, fürdő jegy stb). Ezeket szintén több helyre lehet kérni: Sárvár, Igal, Hévíz a megszokott gyógyhelyek. Ilyenkor is lehet és kell kérni a gépkocsira szóló útiköltségpapírt, mivel a tömegközlekedési eszközöket nem tudja használni.

A sztrókosok is általában ezeket a kezeléseket kaphatják a fent már említett 2 alkalommal és a felsorolt helyeken. A legjobb sztrók szanatóriumok Szentgotthárdon és Budakeszin vannak, ahol pszichológusoktól kezdve a gyógytornászokig bezárólag nagyszerű ellátást biztosítanak a betegnek.

Az ilyen jellegű tájékoztatást szeretném a jövőben is folytatni, abban a reményben, hogy vannak, akik hasznát veszik ezeknek az ismereteknek.

"Az igazi szabadság az, ha úgy adunk, hogy nem várunk érte elismerést, sem köszönetet". /Stephanie Dowrick/

Hegyi Ilona