Köztünk élnek


Beszélgetés válogatott kézilabdázóinkkal

Túl vagyunk a "Köztünk élnek" rendezvénysorozatunk első eseményén. Be kell vallanunk, hogy egy enyhe szorongáson kívül a sikeresség miatt nem izgultunk. Az a kis drukk is csupán a rendezés lebonyolítása miatt volt bennünk. A meghívott vendégeink előre garantálták a péntek esti jó hangulatot.

A "Köztünk élnek" olyan, most indult első rendezvénye volt egyesületünknek, mely városunkban élő, vagy ide kötődő embereket kíván bemutatni. Sok közismert művész, sportoló, tudós él a környezetünkben, akik országos, vagy világhírnévre tettek szert és vannak, akik csupán városunkban tevékenykednek. Ők azok, akikről csak a szűk környezetük tudja, valami speciális dologgal foglalkoznak, vagy akár különleges hobbinak hódolnak. Abban mindnyájan hasonlóak, hogy tisztességes, köztiszteletben álló emberek. Őket szeretnénk bemutatni egy-egy kötetlen, nyilvános beszélgetésben.

Péntek este a Hotel Viktória családias éttermében gyűltünk össze. Tekintettel a helység méreteire, befogadóképességére, nem volt egyszerű bejutni a nézők közé. Ezért néhány nappal előbb kvíz játékot hirdettünk, ahol a kérdésekre legjobb választ adók kaptak meghívót.

Vendégeink most neves kézilabdázók voltak. Mondhatnánk, volt kézilabdázók, de van, aki még most is aktív.

Éles József (50 éves, 179 alkalommal szerepelt a válogatottban.)
Pásztor István (47 éves, 215 alkalommal szerepelt a válogatottban.)
Fazekas Nándor (42 éves, - aktív játékos -237 alkalommal szerepelt a válogatottban.)

A beszélgetés moderátora Donát Tamás sportújságíró volt. Nagy örömmel vettük e vállalását, hiszen kezdő újságíró kora - a Veszprémi Építők 1977-es megalakulása - óta, 42 éve követi a sportegyesület mindennapjait. Könyvet írt a csapatairól, és évtizedekig a fiúkkal utazott még a külföldi meccsekre is. Így aztán Tamás olyan sztorik felelevenítésére is inspirálni tudta vendégeinket, amikről másnak tudomása sem lehetett.

A beszélgetés első részében megtudhattuk, hogy ki, miért költözött Almádiba. (Éles Józsit például a veszprémiek kifejezetten az Almádiban való lakhatási lehetőséggel tudták elcsábítani Pestről.) Elmondták, mennyire kötődnek a városhoz, a Balatonhoz. Naponta rácsodálkoznak a környékre, imádják a nyugalmat, amit sugároz a település. Ezek nem udvariassági megnyilvánulások voltak, hiszen mindnyájan itt alapítottak családot, és a jövőben is itt képzelik el életüket.

A későbbi vidám sztorik közben is vissza-visszatértek a városi történetek, hiszen négyen (Csoknyai István is itt lakik, de elfoglalt volt pénteken. Ő a Füred csapatának edzője, de e mellett a válogatott szövetségi kapitánya is) ma is baráti, napi kapcsolatban vannak.
Hallhattunk a "legendás" lábteniszmérkőzésekről, ahol válogatott fradista futballistákat küldtek haza vereséggel. Persze, a fő szerep a kézilabdáé volt. Jó volt megtudni, hogyan élték meg belülről az első győzelmet a Barcelona ellen, a többi sikert és néha a kudarcokat is. A sok humoros történet azért végig kísérte a beszélgetés ezen szakaszát is.Talán fontos kiemelni, vendégeink nem csak a pályán, hanem az előadásmódban is klasszisok voltak. Nem véletlen, hogy ketten is tv szakkommentátorok. Ennek köszönhetően pillanatok alatt repült el a másfél órásra tervezett program. A végére azért sikerült besűríteni egy "szakmai" részt is, a veszprémi edzőváltásról, a hazai utánpótlás helyzetéről, de a jó hangulat itt sem hiányzott.

Zárásként Tóth Nóra elnökségi tagunk, egyesületünk nevében felköszöntötte Éles Józsefet 50. születésnapja alkalmából. (16-án szombaton volt e jeles nap) A hallgatóság vastapssal fejezte ki jókívánságát!

Pillantsunk bele a beszélgetésnek abba a részébe, ahol a fiúk almádi kötődésükről beszélnek, amit a VeszprémTV sport híradójában is láthattak már a nézők.


Baán Barnabás