5 sorsdöntő nap krónikája


ALMÁDI KIÁLL AZ ORVOSAIÉRT

Összeállításunk 5 izgalmas nap eseményeit követi végig, mely napokon az almádi emberek megmutatták, hogy fontos dolgokban képesek eredményesen kiállni egymásért, összefogni és kifejezni a véleményüket.

A történet előzménye a május 4-én elmaradt orvosi ügyelet miatt kialakult igen heves vita a Facebook-on, melynek következtében tárgyalások kezdődtek az érintett felek között. Erről korábbi számunkban írtunk. Sajnos másfél hónap alatt sem sikerült megegyezésre jutniuk az orvosoknak az Egészségház és a város vezetőivel, így mindkét gyermekorvosunk végső elkeseredésében kilátásba helyezte felmondását.

Itt kezdődik történetünk újabb fejezete: 2019. június 16-án, vasárnap délután egyesületünk megjelentette erről szóló cikkét.

Felmond mindkét balatonalmádi gyerekorvos júliustól?
című cikkünk felkerül az internetre.
A cikk itt olvasható: https://www.varosunkertkozosen.hu/gyerekorvos-felmond/

A Facebook felrobban

A hír olvastán órákon belül érzékelhetővé vált a felháborodás. A dühös és kétségbeesett vélemények mind azt tükrözték, hogy mindkét doktornő nagy szeretetnek és tiszteletnek örvend, és az emberek nem akarják elveszíteni őket. Voltak, akik azt keresték, mit lehet tenni, és elkezdtek szervezkedni.


Petíció a polgármesterhez

Egyesületünk hétfőn reggel elindított egy aláírás gyűjtést. A polgármester úrhoz címzett petícióban kértük, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az érintettek megegyezésre jussanak és a két doktornő megtartsa a praxisát Balatonalmádiban.
Kértük továbbá, hogy kérjék számon az önkormányzati tulajdonú Egészségház vezetőjétől a felelős vezetői magatartást: a dolgozók és szerződött orvosok megbecsülését, a velük való korrekt kommunikációt, bánásmódot.

A szülők demonstrációt szerveznek

Nem meglepő módos a kisgyerekes szülők azonnal megértették, mit jelentene elveszíteni gyermekorvosainkat. Ezért lázasan szervezkedésbe kezdtek, osztották egymás között a petíciónkat és gyűjtötték az aláírásokat. Hogy még több nyomatékot adjanak követekésüknek, demonstrációt hirdettek meg csütörtök délutánra.


Tárgyalás a polgármesteri hivatalban

Hétfő délután rendkívüli képviselő-testületi ülés volt más napirendi pontokról. Egyesületünk képviseletében Lázárné Szecsődi Andrea, Kepli Lajos és Tóth Nóra részt vett az ülésen, majd azt követően kértünk polgármester úrtól egy személyes megbeszélésre lehetőséget. Köszönjük, hogy ebben partner volt!

A megbeszélésen a testület részéről dr. Walter Rózsa, Dér András, Boros László és Szakál Dániel képviselők, a "civilek" részéről pedig egy anyuka két kisgyermekével, illetve egy fiatal apuka is részt vett. Csak megjegyzésként: le a kalappal a gyerkőcök előtt, akik végig nagyon szépen viselkedtek a felnőttek megbeszélése közben.

A tárgyaláson mindkét fél kölcsönösen elmondta és végighallgatta a másik álláspontját, megtudhattuk azt is, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tett eddig a megoldás érdekében. Szó került arról, hogyan lehet, hogy az önkormányzat úgy gondolja, hogy az orvosoknak a jogvita ellenére kötelességük ügyelni, miközben az intézmény a jogvitára hivatkozva hónapok óta visszautasítja a benyújtott számláikat. Szó volt az ügyeleti beosztások körüli gondokról, valamint arról, milyen nehéz helyzetet fog teremteni januártól, ha Fűzfő (Kenese, Litér?) kilép a társulásból. Polgármester úr már elkezdte a tárgyalásokat más ügyeleti szolgáltatókkal, hogy az ellátás majd akkor is biztosított legyen.

Kétségtelen, hogy az elmúlt másfél hónapban a testület nagyon sokat foglalkozott az üggyel, és nem lehet elvitatni, hogy mindenki mindent megtett annak érdekében, hogy megoldás szülessen. Egy dolgot kivéve: hogy tulajdonosi, munkaadói jogaikkal élve kikényszerítsék az intézményvezetőtől a megegyezést.

Egyesületünk képviselői nagyon határozottan szembesítették polgármester urat és a jelenlévő képviselőket azzal, hogy kívülről nézve érthetetlen, hogy az ellátásért felelősséggel tartozó önkormányzat miért nem tud hatni a tulajdonukban álló cég vezetőjére. A válaszból sajnos világosan megértettük, hogy polgármester úr és az utca emberének véleménye markánsan eltér az intézményvezető szerepéről és teljesítményéről. Polgármester úr kifejezetten megdicsérte az igazgatónőt, elmondása szerint nagyon jól vezeti az intézményt, és mindenképpen meg akarja tartani őt is és a gyermekorvosokat is. No comment.


Úgy álltunk fel, hogy bármi történhet. Mindenki biztosított bennünket, hogy megegyezést akar, és mindent megtesz ennek érdekében. De arra azért nem mertünk volna mérget venni, hogy a tulajdonos végre az "asztalra csap", és véget vet annak az állapotnak, hogy egy ember miatt akár veszélybe kerülhessen a város egészségügyi ellátása.


Tárgyalás összehívása

Polgármester úr másnapra összehívta az érintetteket, hogy megegyezésre jussanak a szerződések ügyében.

Megszületik a megegyezés

Balatonalmádi Város honlapjára és a Facebookra felkerült a hír:

......."A mai napon (2019.06.18.) mindenki számára megnyugtató megegyezés született a még nem szerződött háziorvosok és a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Közhasznú Nonprofit Kft. között. A szerződés még a mai este folyamán megszületik, az érintettek legkésőbb csütörtökön aláírják az új szerződésüket."......

Bár ennek alapvetően mindenki örült, azért sokan kifejezték véleményüket, hogy ezt az ügyet nem kellett volna hagyni idáig fajulni.


Reakciók a bejelentésre

A nap folyamán rengeteg ember reagált a fejleményekre, ki-ki vérmérséklete szerint. Kiszivárgott az az információ is, hogy bár megegyezés valóban született, az csak év végéig szól. Vagyis a megnyugtató, végső megoldásig még sok a tennivaló.

A szülők úgy döntöttek, megtartják a másnapra meghirdetett demonstrációt a két doktornő iránti szeretetük, tiszteletük kinyilvánításaként.


Hozd el a szíved!

Az immár "szeretetfelvonulássá" vált demonstráción a Polgármesteri Hivatal előtt gyülekező szülők és gyerekek együtt vonultak az Egészségházhoz, hogy papír szívecskéket adjanak át két kedves doktor nénijüknek. Szívmelengető volt látni a szeretet és tisztelet ilyen szép, tiszta megnyilvánulását, ilyen sok ember részéről.

Eddig a "napló" az események, történések soráról. Van viszont az ügynek rengeteg tanulsága, amikről nem lehet nem beszélni.

Kinek az érdeme, kinek az érdeke?

Polgármester úr kedd esti bejelentésében az örömhíren túl volt néhány mondat, amire az érintettség okán reagálnunk kell:

"Természetesen észleltem, hogy több egyesület és egy országgyűlési képviselő is érdeklődik az események után. Akit tudtam tájékoztattam, nincsenek titkok. Nyilván most mindenki ki fogja írni, hogy attól, hogy ő fellépett, és megmondta a magáét, attól lett megoldás. Ezzel sincs bajom, hiszen közelednek a választások, és ilyenkor ez természetes. Inkább alszom egyet. Elég sok álmatlan éjszakát okozott nekem ez a probléma, jól fog esni."

Teljesen egyértelmű, hogy ez a megjegyzés egyesületünknek szólt, hiszen mi hoztuk nyilvánosságra az ügyet. Nem "érdeklődtünk az események után", hanem komoly munkát fektettünk abba, hogy az emberek megtudják, mi folyik az intézményben, amely az ő ellátásukért felel. Nem most, hanem hónapokkal ezelőtt kértek tőlünk segítséget az érintett orvosok, végső elkeseredésükben. Hosszú idő telt el azonban, amíg - bízva a békés megegyezésben - halogatták a nyilvánosság bevonását. Mi tiszteletben tartottuk a kérésüket és hallgattunk. Nem akartunk nekik ártani. De még a legbékésebb embernél is elszakadhat a cérna.
Első alkalommal akkor szakadt el, amikor "az a bizonyos kiírás" kikerült az ügyelet ajtajára. Akkor mondták először, hogy "most már elég", és kérték, hogy segítsünk. Nem tettünk mást, mint nyilvánosságra hoztuk a másik fél álláspontját is a Facebook-on. Az emberek pedig pontosan értették, hogy miről szól ez a történet, és hevesen kifejezték nemtetszésüket.

Másnap polgármester úr sürgősséggel össze tudta hívni az érintetteket, és elkezdődtek a tárgyalások. Mi reményünket fejeztük ki, hogy lesz megegyezés, és a továbbiakban ismét hallgattunk. Az orvosok is kérték, hogy ne csináljunk semmit, mert attól tartottak, hogy az rontaná a tárgyalási pozícióikat. Természetesen ezt is tiszteletben tartottuk.

Majd másodszor is elszakadt az a bizonyos cérna, olyannyira, hogy a gyermekorvosok kilátásba helyezték a felmondásukat. Ismét kérték általunk a nyilvánosság segítségét. Mi megtettük, amit tudtunk, megjelentettünk egy cikket, minden érintettet megkérdezve. Volt, aki válaszolt, volt, aki nem. Az igazgatónő álláspontját is közöltük volna, de ő megbízott újságírónkkal sem állt szóba.

A cikk vasárnap esti megjelenése újfent "népharagot" váltott ki, az emberek a fent leírt módokon reagáltak és aktivizálták magukat. Kedden megszületett a megállapodás.

Lehet tagadni az összefüggéseket, lehet "kampányolásnak" hívni a fontos közügyeinkért történő közös kiállást, így megpróbálva bagatellizálni és előre hitelteleníteni azt. "Ügyes" próbálkozás. Aki úgy látja, hogy semminek semmi köze semmihez, és a dolgok anélkül is jól mentek volna, hogy a nyilvánosság erejét használva közösen nyomást gyakorolunk a döntéshozókra, az nyugodtan maradjon meg ebben a hitében. A többieknek azt gondolom, nagyon jó tanulságul szolgált ez a másfél hónap.

És ez csak az eleje a történetnek. Mint a cikkben is utaltunk rá, a megegyezés csak év végéig szól, és a kistérségi társulás felbomlása még nagyon komoly fejfájást fog okozni a jelenlegi és a jövendő testületnek.

Tóth Nóra