Jó Mulatság Volt

ELSŐ CSALÁDI TÁRSASJÁTÉK DÉLUTÁN ALMÁDIBAN

Nem kis izgalommal vártuk a múlt szombatot, frissen alakult csapatunk első rendezvényét. Hiszen pont két héttel korábban léptünk csak a nyilvánosság elé, és hirdettük meg ezt az eseményt is. Tudtuk ugyan, hogy ezreket sikerült elérni a hírrel, de hogy hány vendéget várhatunk végül, azt még megtippelni se nagyon mertük. Ugyanúgy benne volt a pakliban, hogy egymást szórakoztatjuk majd, mint az, hogy kevés lesz az asztal, és akinek nem jut hely, mérgesen távozik.

Eljött a kapunyitás pillanata, és egyik ámulatból a másikba estünk. Ugyanis az emberek csak jöttek, és csak jöttek, és csak jöttek. Leginkább családok; papa, mama, nagymama, nagypapa, két három gyerekkel. De képviseltette magát a fiatal és a felnőtt korosztály is. Az asztalok nagyon hamar megteltek és a játékmesterek bizony nem unatkoztak. Néhány asztalnál egy-egy család játszott, másikaknál frissen találtak egymásra a játékostársak.

A Családi Társasáték Egyesület mögött több, nagyon sikeres esemény áll. Ezért amiatt egy percig nem izgultunk, hogy Karcagi Péter és csapata ne ugyanolyan profi módon vezetné a játékdélutánt nálunk Almádiban, mint az ország más pontjain. Az egyesületüket játékimádó tagok alkotják, mindenféle korosztályból. Ők minden alkalmat megragadnak, hogy játszanak, rengeteg társasjátékkal, amiket az egyesület biztosít. Közülük a leglelkesebbek "kitanulják a játékmesterséget", arra vállalkozva, hogy az ilyen alkalmakkor segítsenek a vendégeknek játékot választani, ismertetik a szabályokat, és amíg kell, egy-egy asztal mellett maradnak. Majd amikor az asztaltársaság már láthatóan belefeledkezett a játékba, tovább lépnek, hogy másoknak segítsenek. Aki elakad, csak szól bármelyik narancssárga CSTE pólós fiatalembernek, és már jön is a szakszerű segítség.

Jó érzés volt végignézni a teremben. Minden asztalnál mosolygós emberek ültek, kicsik, nagyok együtt. A legfiatalabb játékosunk egy néhány hónapos pici baba volt, aki a "Szundi" nevű játékot választotta, és ki is tartott mellette egész délután.

Láthatóan megszűnt vendégeink körül a világ, egymásnak magyaráztak, hangosan örültek a győzelemnek, vagy éppen nagyon komoly arccal koncentráltak a következő stratégiai lépésre.

Ha pedig egy játék véget ért, a játékmester már ajánlotta is a következőt. Hiszen a választék hatalmas volt. Voltak egyszerűbb és egészen bonyolult játékok. Olyanok, amikben versenyezni, győzni kellett, és olyanok is, ahol az együttműködéssel lehetett sikert elérni. Gyerekeknek is alkalmasak, vagy inkább felnőtteknek valók. Nyomozós, sportos, történelmi, vagy állatos témájúak, gondolkodtatósak, gazdálkodósak, stratégiaiak, izgalmasak, illetve olyanok, ahol csak dobni és lépni kell, és a szerencsén múlik, hogy ki nyer.

Nem csoda, hogy minden asztaltársaság egymás után próbálta ki az újabb és újabb játékokat, átlagosan 6-8 játékot játszottak végig a négy óra alatt. Volt, akinek a négy óra is kevés volt, és mikor már kiürült a terem és a szervezők leszedték az összes asztalt, még mindig önfeledten játszottak. Míg végül az ő asztalukra is sor került...

A nap záró akkordjaként a Családi Társasjáték Egyesület kisorsolt néhány társast és egyéb játékot a résztvevők között, nagy örömet okozva ezzel főleg a gyerekeknek.

Az Almádiért Közösen Egyesület szintén kedveskedett a vendégeknek egy kis emlékeztető ajándékkal, aminek érdekessége, hogy Baglyas Péter tagtársunk - aki "civilben"orvos - saját kezűleg gravírozta a fakanalakat, hogy "kavarás" közben se felejtse el ezt a kellemes napot, aki részese volt. Még szerencse, hogy egy orvosnak is lehet hobbija.

Miért volt érdemes eljönni hozzánk? Hiszen aki szeret társasozni, otthon is megteheti. Az, hogy sikerült a családtagokat - főleg a fiatalabb korosztályt, de a rendkívül elfoglalt apukákról se feledkezzünk meg - legalább pár órára elmozdítani az okostelefon és a számítógép mellől, és egy személyes jelenléttel, együtt átélt élményt nyújtani nekik, az önmagában komoly érték. Az a hangulat és energia, amit a sok együtt és egymás mellett játszó ember teremt, nem teremtődik otthon, négy fal között. A családban egészen biztosan nincs ilyen hatalmas választék a társasokból, hiszen az egyesület folyamatosan beszerzi a legújabb játékokat. Ki lehet őket próbálni, és ami nagyon megtetszik, az az egyesület webáruházában megvásárolható, vagy ha éppen hiányzik, megrendelhető. Lehetséges, hogy néhány vendégnek annyira megtetszik a csoportos játék, hogy eljár az egyesület többi rendezvényére rendszeresen játszani, vagy akár játékmesterré válni.

Első rendezvényünk, egyben első társasjáték délutánunk volt január 12-én, de biztosan nem az utolsó. Havonta tervezünk valamilyen komolyabb vagy játékosabb, beszélgetős vagy szórakozós eseményt. Játékdélutánt is évente 2-3 alkalommal fogunk tartani. Úgyhogy aki most lemaradt, ne szomorkodjon, mert lesz még alkalom, hogy részese legyen egy ilyen élménynek. Aki ott volt, annak nagyon köszönjük, várjuk vissza. Szeretettel várunk mindenkit a többi rendezvényünkre is.


Tóth Nóra

Képgaléria: