Ami a pénztárcámnak és a Földnek is jó!


I. rész - Napelem telepítés

Manapság a médiából az eddigieknél sokkal többször hallunk a globális felmelegedésről és a klímaváltozás negatív hatásairól. Akinek ez még nem éri el az ingerküszöbét, az a saját bőrén is tapasztalhatja az időjárásváltozás okozta kellemetlenségeket. Talán jól szemlélteti a helyzetet, hogy a mostani július volt a valaha mért legmelegebb hónap és a világ számos pontján folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok. Lassan talán azzal is mindenki egyetért, hogy a világszerte emelkedő hőmérsékletért legfőképpen az emberi tevékenység  okolható, főként a szén-dioxid-kibocsátás emelkedése és az erdőirtások tehetők felelőssé. A megoldás közös felelősségünk, nem szabad a lassú és lobbisták érdekeinek meghajló kormányzati és nemzetközi megoldásokra várnunk! 

Természetesen ilyen esetben felmerül az emberben a kérdés, hogy mit is tehetek a környezetemért anélkül, hogy radikális változtatásokat hozzak a mindennapjaimba, illetve anyagilag se terheljem jobban a költségvetésemet. Jónéhány ilyen lehetőség között tudunk mérlegelni a szelektív hulladékgyűjtés komolyan vételétől, az elektromos meghajtású jármű vásárláson át, a tömegközlekedés vagy kerékpárhasználatig.

Az élelmesek a dolgot tovább gondolva, olyan megoldásokon is törhetik a fejüket, ami nem csak, hogy anyagilag nem megterhelő, de hosszú távon kifejezetten hasznot is hozhat. Én egy ilyen megoldásra szeretném bíztatni Önt. Cikk sorozatunk első részében a napelem telepítés előnyeire szeretnénk rávilágítani. (Magazinunk következő számaiban az elektromos járművekkel és a szelektív hulladékgyűjtéssel is kívánunk majd foglalkozni.)

Mik is a napelem előnyei számomra?

A legfontosabb azon túl, hogy tehet azért, hogy a gyermekeink egy jobb világban élhessenek, kiszámítható befektetést is jelent. Egy jól megtervezett, jó ár-érték arányú rendszer jelenleg kb. 10 év alatt térül meg. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a mostani havi villanyszámlájának nagyjából 120-szorosának megfelelő összeget fizet a rendszerért, majd a megtérülési időszakot követően még 10-15 évig a rendszer ingyen termel. Ez a kalkuláció nem számol a biztosan elkerülhetetlen villamos áram árnövekedéssel, ami azt jelenti, hogy az áramszolgáltatótól való függetlenedés még inkább a napelem felé billenti a mérleg nyelvét. Számolni kell 25 év alatt bizonyos alkatrészek, - legrosszabb, de legvalószínűbb esetben az inverter cseréjével-, ám még így is bőven megéri a kiépítés. További előnyök, hogy a fejlesztés ingatlan értéknövelő beruházás, a panelek árnyékhatással vannak a tetőre, illetve fontos megemlíteni, hogy a panelek felhelyezése presztízs értekkel is bír.

Hogyan működik?

Természeten a legfontosabb szempont, hogy süssön a nap, amire előjelzések alapján még 4,9 milliárd évig jó esély van.:) A Balatonparton éves szinten 1900-2000 napsütéses órával lehet számolni. A napelemek a napsütés erejétől függően egyenáramot állítanak elő, amit a rendszer részeként üzemelő inverter váltakozó árammá alakít, majd a pillanatnyilag fel nem használt elektromos áramot egy "oda-vissza" mérő villanyóra segítségével "feltölti" a szolgáltatói hálózatba. (Ebben az esetben nem akkumulátorokkal rendelkező szigetüzemű rendszerről beszélünk.) Tehát a nappal megtermelt áramot feltöltjük Balatonalmádi esetében az Eon hálózatára, majd például az esti televízió nézés alkalmával, amikor nem süt a nap "letöltjük" a hálózatról. Teljesen jogos a kérdés, hogy érdemes-e nagyobb rendszert kiépíteni, ami több áramot tölt fel, mint le. A rossz hír az, hogy a szolgáltató töredék árért veszi át az áramot és nagy adminisztratív teherrel is jár, ezért praktikusan akkora rendszer az ideális, amivel pont kitermeljük a fogyasztásunkat.

Mit érdemes tudni az állami támogatásról?

Lehetőség van u.n. MFB "0%" hitel felvételére, ami egy lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó hitel. Az éven túli lejáratú, maximum 20 éves kamatmentes kölcsön célja, hogy a fejlesztés kimutatható CO2 megtakarításhoz vezessen. A kölcsön felvételéhez többek között 5 millió forintig nem kell jelzálog, nincs hitelköltség, 10% önerő szükséges, illetve lakástakarékpénztárral kombinálható. A felvevő jövedelme lehet alkalmazotti jövedelem, nyugdíj vagy akár vállalkozásból származó jövedelem is. A hitelkérelem benyújtása során felmerülő költségek (energia tanúsítványok, engedélyeztetés, közjegyzői díj) az önerő részeként elszámolhatók. Fontos tudni, hogy MFB "0%" hitelt felvenni kizárólag a jelenlegi villamos áramfogyasztás kiváltására alkalmas rendszerre lehetséges.

Mik lehetnek a buktatók?

Erősen javasolt, hogy a projekt elvégzését a megrendelő olyan cégre/szakemberre bízza, aki referenciákkal rendelkezik a területen, illetve átfogó szolgáltatást tud kínálni az engedélyeztetés, pályázatírás, energetikuskapcsolati, telepítési és karbantartási területen. Fontos, hogy a későbbiekben a megrendelő feje ne fájjon a cég esetleges eltűnése, garanciális helytállás hiánya miatt.

Mivel számos szervezési, hitelképesség vizsgálati, műszaki és adottságból fakadó nehézség törhet felszínre, az első lépés a személyes konzultáció a kompetens szakemberrel. Legfontosabb ingatlannál felmérendő szempontok a tető típusának meghatározása, mérete, tájolása, dőlésszöge, ingatlan villamos áram ellátottsága stb.

Fontos figyelembe venni, hogy a hitelezési és engedélyeztetési procedúra hónapokig elhúzódhat, ezért javasolt az előkészítés mihamarabbi megkezdése. A kivitelezési munka nem jár nagy "felfordulással", egy-két nap alatt megoldható.

Dióssy Péter

https://www.eu-solar.hu/partner/diossy-peter/