Első vitorlás élmény gyerekeknek

GO BOATING BALATONALMÁDI

Június hatodikán rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a GO BOATING napot, azaz a vitorlázás nyílt napját. Országszerte mintegy húsz helyszínen próbálhatták ki a gyermekek ingyenesen a vitorlázást, valamint kaptak felvilágosítást a táborokról, képzésekről.

Ennek az eseménynek lelkes támogatója volt egyesületünk is, azáltal, hogy segítettünk hajókat biztosító partnereket szerezni.

Azt láthattuk, rengeteg gyermek, nagy izgalommal várta ezt a napot. Sokan életükben első alkalommal ülhettek vitorlásba, és ha néhányan némi szorongással is vágtak neki első útjuknak, de végül mindenki boldogan ért partot. Sőt, az arcokon látszott némi csalódottság is, hogy az útnak a kikötéssel vége.

Balatonalmádiban a rendezvény szervezőjétől, Fülei Tamástól kértünk egy rövid összefoglalót arról, miképpen értékelte a mai napot.

"Balatonalmádi TVSK kikötőből indulva 6 hajóval (Top34, Jeannau, 2 db Birdie 24, Európa 30, Maxi 68), 4 turnusban, 2 iskolából, 100 gyereket vittünk ki a vízre. Az időjárás kegyes volt, igaz felhős, de enyhe idő, kellemes széllel. Adtunk a gyerekeknek ajándékba - a Go Boatingos tornazsák mellé - egy 40 cm-es 4-5-ös élénk színű kötelet, amit karkötőként tudnak viselni, egyben a reff csomót is megtanulták.
Igazán sikeresen és egyben kellemesen is telt a mai nap. Reméljük, a közeli jövőben a vendégeink közül sokakat valamelyik egyesületben láthatunk viszont, akár mint versenyzőt is".

A GO BOATING nap lényegében egy kaput jelent ahhoz, hogy a gyerekek megkedvelhessék a vitorlázást.

A GO BOATING nap mellett a Magyar Vitorlás Szövetség sok energiát fordít az utánpótlás-nevelésre, a jelek szerint eredményesen, hiszen az utánpótlás-versenyzők létszáma tavaly már meghaladta az 500 főt, szemben a 2013-as 280 fős létszámmal. Az utánpótlás-nevelés egyik alappillére a Vitorlás Suli Program, amely a színvonalas hazai képzési helyeket fogja össze. A programban szereplő iskolák a Magyar Vitorlás Szövetség minőségbiztosítási rendszere alapján működnek, ez garantálja a szakmai színvonalat.

Baán Barnabás