Mi lesz veled focipálya? - 1. rész

Városunk egy nagyon értékes pontján, közvetlenül a Balaton parton, közel a városközponthoz van egy focipálya. Évtizedeken keresztül sok almádi gyerek rúgta itt a labdát, de az utóbbi években ezt akadályozta, hogy a tó megnövekedett vízszintje miatt a pálya is sokszor vizes, nem alkalmas focizásra.

A városvezetés álláspontja szerint a talaj feltöltése nagyon drága lenne, egy focipálya miatt nem érné meg. Hogy pontosan mennyibe is kerülne, azt sajnos nem lehet tudni, mivel a város nem készíttetett tanulmánytervet erre vonatkozóan. (Ezt a feltett kérdésünkre adott válaszból tudjuk.) Találtak viszont egy megfelelő területet Lozsántán, ahol felépíthető lenne egy korszerű, élő és műfüves focipálya a szükséges infrastruktúrával (öltözők, parkoló, stb.)

Úgy érzékeltük, hogy a lakosság véleménye elég megosztott a kérdésben. Vannak, akik inkább a régi pályát tennék rendbe, mások örülnek az új beruházásnak, míg megint mások azt se bánnák, ha sehol nem lenne focipálya.

A legutóbbi közmeghallgatáson sok kérdés hangzott el erről a témáról. Köztudomású, hogy a tervek elkészültek (interneten megtalálhatóak a látványtervek), a beruházásra nyert is a város forrást, ám az nem volt elég egészen a múlt hétig, s ezért még nem kezdték el a projektet.
Arra a kérdésre, hogy miért helyezik át a pályát, miért nem teszik inkább rendbe a régit, az volt a válasz, hogy annyira értékes telken fekszik a régi pálya, hogy a város sokkal több hasznát tudná venni, ha ott más funkció valósulhatna meg. Ezzel az érveléssel akár egyet is lehet érteni.

Polgármester úr a közmeghallgatáson is, és azóta az utcafórumain is azt nyilatkozta, hogy a város nem tervezi, hogy eladja a területet, de még nem dőlt el, hogy mi legyen a sorsa.

Eljött az elmúlt hét, amikor egy nevezetes eseménnyel egy időben nyilvánosságra került a hír, hogy Balatonalmádi pályázat nélkül nyert 681 millió Ft-ot sportcélú beruházásra. Az azóta megjelent hírekből azt is megtudhattuk, hogy ezt célzottan az új focipályára szánták. Úgy tűnik tehát, hogy elhárult a pénzügyi akadály, és a beruházás megvalósul. Az elszámolás határideje 2020. december 31, de sajtónyilatkozatok szerint 2020 nyarára tervezik a megvalósítást. Ez azt jelenti, hogy a jövő év folyamán valamikor felszabadul a régi pálya területe, így elérkezik az ideje annak a döntésnek is, hogy mi történjen ezzel a nagyon értékes telekkel.

Úgy gondoljuk, hogy ez a döntés nagyon fontos városunk hosszú távú fejlődése szempontjából. Nagyon nem mindegy, hogy mi épül majd azon a területen. Nekünk, almádiaknak épül, megnyitva és meghosszabbítva a part mindenki által látogatható szakaszát, vagy luxus apartmanok mellett átkukucskálva, messziről nézegethetjük majd a vizet.

Egyesületünk elindított az interneten egy négy részből álló szavazás sorozatot arról, hogy mit szeretnének az emberek.

Ennek eddig az első szakasza zajlott le, ahol arra a minden továbbit eldöntő kérdésre kértünk választ az emberektől, hogy eladja-e a város a területet, vagy maradjon az önkormányzat tulajdonában. Nem meglepően, az eddigi állás szerint 98%-ban azt támogatnák, hogy a terület maradjon a miénk, és legyen ott egy számunkra - almádi lakosok és vendégeink számára - különböző funkciókat kínáló közpark, szabadidő park.
A szavazáshoz fűzött hozzászólásokban nagyon konkrétan megfogalmazódott az a félelem, hogy a terület sorsáról már döntöttek, és - a környékbeli városokhoz hasonlóan - itt is luxus lakóparkot építhetnek. Pontosan ez az, amit Almádi polgárai nagyon határozottan NEM akarnak.

Bár a felmérés természetesen nem reprezentatív, de azt gondolom, feltételezhetjük, hogy egy reprezentatív felmérés is nagyon hasonló eredményre vezetne.

Nagyon szerencsés helyzet áll tehát elő. Az önkormányzatnak még nincs konkrét terve, ezért ez alkalommal az emberek azelőtt mondhatják el, hogy ők mit szeretnének, mielőtt a képviselőtestület döntene. Legyünk bizakodóak, hogy akár a jelenlegi, akár a következő testület fog dönteni, ez alkalommal az lesz a fő szempont, hogy a lakosságnak mik az igényei, és ennek kiszolgálásához igazítják majd az összes többi feltételt.

Az tehát világos, hogy az emberek közparkot, szabadidő parkot akarnak, különböző, számukra fontos, értékes funkciókkal. Hogy mik lehetnek ezek a funkciók, azt szavazás-sorozatunk második részében fogjuk megkérdezni. Néhány napon belül indul ez a szavazás, reméljük az elsőhöz hasonlóan ismét aktívan mondják majd el a fórumozók a véleményüket, választanak a lehetőségek közül, illetve adnak ötleteket további funkciókhoz. Izgalmas lesz!

A harmadik szakaszban készítünk egy látványtervet, vagy néhány alternatívát azokkal az ötletekkel, amiket a többség javasolt. Ez is nagyon érdekes lesz.

Végül megkérdezzük a véleményeket arról is, hogy az egyes ötleteknek feltételezhetően mennyi a realitása, mi milyen távon valósítható meg, mi legyen a fontossági sorrend, és honnan szerezzünk rá forrást.

A Városunkért Közösen Egyesület vállalja, hogy ezeket a szavazásokat lebonyolítja, kiértékeli, és a kapott eredményt átadja a városvezetés számára annak reményében, hogy amikor döntenek majd ebben a kérdésben, figyelembe fogják venni az itt élők véleményét.

A városunk közvagyonát az elődeink hagyták ránk, hogy megőrizzük és gyarapítsuk az utánunk jövőknek.

Balatonalmádi, 2019. február 18.

Kovács Mihály elnök

Tóth Nóra elnökségi tag

Baán Barnabás elnökségi tag