Focipálya újratöltve

MIT SZERETNÉNEK AZ ALMÁDIAK A RÉGI FOCIPÁLYA HELYÉN?

Másodszor kérdeztük meg az almádi embereket, mit szeretnének a régi focipálya helyén látni, ha megépül az új pálya Lozsántán. Először februárban, amikor felröppent a hír a beruházásról, másodszor pedig júniusban.

I. RÉSZ: ÖSSZEFOGLALÓ

Miért kellett ilyen hamar a második felmérés?

Szerencsére nem történt semmi változás a focipálya területének sorsát illetően, polgármester úr nyilatkozata szerint továbbra sincs elígérve senkinek, és befektetők sem jelentkeztek. Ez esetünkben jó hír, és nem is ez indokolta, hogy most ismét foglalkozzunk az üggyel.

Az első felmérésünket anyagi lehetőségek híján, kizárólag a munkánkat rááldozva, interneten végeztük. Azóta támogatóinknak köszönhetően ki tudunk adni egy havonta megjelenő magazint, ami minden háztartásba eljut. Ezzel nyílt meg a lehetőség arra, hogy az internetet nem használó lakosság véleményét is megkérdezzük.


Kik válaszoltak?

Második, teljes lakosságra kiterjedő felmérésünket online és papír alapon egyaránt ki lehetett tölteni. Most az előzőnél (243) hajszállal több, 251 válaszadónk volt, közülük 184-en interneten, 67-en pedig papíron töltötték ki a kérdőívet, és dobták be erre a célra kihelyezett levelesládáinkba.

Mint első alkalommal, most is az Almádi városrészben lakók voltak a legaktívabbak (49%), őket követték a vörösberényiek (25%). Kevesebben válaszoltak Buda-taváról (15%) és Káptalanból (6%). A nem itt lakó, de ide kötődő emberek közül is fontosnak érezték néhányan, hogy kifejezzék véleményüket (4%).

Ahogyan számítottunk rá, az előző felméréshez képest a fiatalabb korosztály aránya csökkent, a közép korosztályé nagyjából azonos maradt, az idősebbeké nőtt, annak kö-szönhetően, hogy a jellemzően nem internetező lakosságot is be tudtuk vonni a véleményalkotásba. Felmérésünk továbbra sem tekinthető reprezentatívnak, de egész jól közelíti Almádi lakosságának valós korfáját, nemi és városrészenkénti összetételét. A valósághoz képest az idősebb korosztály továbbra is kissé alul reprezentált, viszont a két felmérés eredményét összehasonlítva láthatjuk, nincs nagy különbség a válaszok tartalmát illetően az után sem, hogy most arányaiban kevesebb fiatal és több idős ember véleménye került a "kalapba". Joggal feltételezzük tehát, hogy a felmérés megbízható képet ad az almádi lakosság valós véleményéről.

Nézzük a lényeget! Mit szeretnének az almádiak?

Arra a kérdésre, hogy alapvetően mi legyen a terület fő funkciója, a válaszadók több, mint kétharmada ( 67,3%) olyan parkot szeretne, ami a lakosság és a turisták számára szabadon használható, nekik nyújt kikapcsolódási lehetőséget, szolgáltatásokat. Közel egynegyedük (23,9%) ezt a funkciót el tudná képzelni vendéglátó helyekkel, esetleg szállodával együtt. 7,6% szeretne csak üzleti és szórakozó negyedet, 1,2% pedig szállodát képzel el a területen. A lakópark volt az egyetlen opció, amit senki nem választott. Tehát kimondhatjuk, hogy a ma oly divatos luxus lakópark építést az almádi lakosság egyöntetűen elutasítja. Legalábbis ezen a helyszínen biztosan.

Tovább menve, a válaszolók közel fele (45%) elsősorban családok és vegyes korosztály számára, szabadidős tevékenységre, sportolásra, pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas teret képzel el. Valamivel kevesebben (42,2%) pedig ugyanezt szórakozási lehetőségekkel is kibővítené. Elenyésző azoknak az aránya, akik kifejezetten csak szórakozóhelyeket szeretnének itt látni, vagy más elképzelésük van.

Konkrétan mi mindenre lenne szükség?

Számos lehetőséget (45) gyűjtöttünk össze, amik közül mindenki kiválaszthatta a neki szimpatikus funkciókat. Az első kérdőívben kaptunk néhány jó ötletet, amire korábban nem gondoltunk. Most ezeket is betettük az alternatívák közé, és természetesen most is bárki adhatott a felsoroltakon kívül is javaslatot.

Ami teljesen egyértelműen megállapítható, hogy az emberek döntő többsége mindenképpen sétálni szeretne a vízparton, oda kiülni, élvezni a Balaton szépségét. Ezekre a lehetőségekre 70%-ot meghaladó volt az igény. Ennél egy valami volt több, bizonyára kitalálják. Igen, a nyilvános WC 92%-nyi szavazatot kapott, de közvetlenül utána, ivókutat is 73% igényelne.

A válaszadók több, mint fele szeretne szabadtéri tornapályát különböző sporteszközökkel, bowling pályát büfével, játszóteret és fedett játszóházat, pelenkázó helyiséget, szabadtéri színpadot, és egy bringás gyülekező helyet, ahol lepihenhetnének, vagy egy kis gyalogos városnézés idejére a csomagjaikat biztonságba helyezhetnék a biciklitúrák résztvevői.
Sokan igényelnének még futópályát, elkerített kutyafuttatót, korcsolyapályát, zenés-táncos szórakozóhelyet fiataloknak és nem annyira fiataloknak egyaránt. Ezt követi számos más lehetőség, a pecázástól a különböző utcai vagy "beülős"vendéglátó helyekig, vízi sporteszközök bérlésétől a szabadstrandig, vízi színpadtól sportversenyek megnézéséig, kertmozitól a streetball, teke, csocsó, mászófal, vagy egyéb játékokig.


Természetesen az autósok parkolót is igényelnek, a növények szerelmesei pedig szívesen sétálgatnának egy permakultúrás, bemutató biokiskertben. Viszonylag kisebb az igény a vásárlásra, és olyan wellnes szolgáltatásokra, amik a városban máshol is megtalálhatóak.

Ebben az összefoglaló részben csak a legfontosabb funkciókat emeltük ki, azok számára, akiket csak a lényeg érdekel. A részletek szerelmesei megtalálják az összes kérdésre adott összes válasz összes grafikonját, az egyéb kérdésekre adott szöveges válaszokat, az összes lehetőséget sorrendben összefoglaló táblázatokat, és az ezeket elemző szöveget a II. részben.


Milyen gyakran használnák az emberek az egyes lehetőségeket?

Az előző kérdéscsoport arra irányult, hogy egyáltalán mit tudnának elképzelni, akár maguk, akár mások számára. Tovább kutakodtunk azonban, hogy személyesen mit milyen gyakran használnának, hiszen így lehet felmérni a valós igényeket, az egyes eszközök kihasználtságát. 

A válaszokat a gyakorisággal súlyozva is készítettünk egy sorrendet, amit jellegéből adódóan csak a részletes elemzésben teszünk közzé.


Na de mindezt miből?

Ha csak ezt a korántsem teljes felsorolást elolvassa valaki, ennyiből is látja, hogy az almádiak álmainak megvalósítása bizony sok milliárd forintba kerülne. Erre a városnak nincs elegendő pénze.

Szerencsére, az embereknek legfontosabb funkciók, a séta, kiülés, szabadtéri sportolás és játék lehetősége a viszonylag olcsóbban megvalósítható dolgok közé tartoznak. A vendéglátás, szórakozás, fedett sportlétesítmények, szállás viszont drágább, de jellemzően magán-vállalkozásként működtetett funkciók. Ezért megkérdeztük a lakosokat, hogy milyen kompromisszumot tudnak elfogadni magánbefektetők bevonására annak érdekében, hogy ezek a vágyott lehetőségek megvalósuljanak.

A döntő többség hajlandó valamilyen formában teret adni magánbefektetők bevonásának, és csak 22% gondolja úgy, hogy a város saját pénzügyi lehetőségeinek függvényében valósuljon meg a beruházás.


Az eddig bemutatottak alapján is már kialakul egy kép egy élő, a táj természetes szépségét megtartó, mégis számos lehetőséget nyújtó parkról. Egy olyan helyről ahová télen-nyáron van miért eljönni az itt lakóknak ugyanúgy, mint vendégeinknek. Családdal, kisgyerekekkel. barátokkal, ismerősökkel, kutyával, vagy akár egyedül. Gyalog, autóval, vagy akár bringával.

A felsorolt lehetőségekből nyilván nem tud mind megvalósulni, és nem is biztos, hogy minden jó ötletnek itt van a legjobb helye. Könnyen lehet, hogy egy itt felvetett elképzelés egy másik városrészben, valamelyik strandon, vagy egy másik partszakaszon sokkal hasznosabban tudná betölteni a funkcióját, vagy jobban illeszkedne abba a környezetbe, többen tudnák használni. Számos ötletet kaptunk, és most már azt is látjuk, mire van nagyobb igény, és mire kevesebb. Ezekből a mozaik darabkákból végtelen számú alternatív összeállítás kirakható. Azt tervezzük, hogy mi magunk is kirakunk egy "puzzle-t", azokból a darabkákból, amiket a legtöbben kértek, és amik praktikusan ötvözhetőek egymással, jól megférnek egymás mellett. Izgalmas játék lesz. Ha sikerül, bemutatjuk az almádi embereknek: lám, itt van, amit megálmodtatok. Hogy tetszik?

Hogy megvalósul-e valaha? Ki tudja. Most ott tartunk, hogy a számok nyelvén látjuk, mire lenne igénye az itt élőknek. A számok más szempontból is bejönnek majd a képbe, amikor azt kell kimatekozni, mit és miből lehet megvalósítani. Ehhez az kell, hogy a következő képviselőtestület elkötelezett legyen abban, hogy az almádi emberek akaratát valósítsa meg, és képes legyen megtalálni ehhez a megfelelő befektető partnereket.

Tóth Nóra