Mi lesz veled focipálya? 3. rész


Kérdések, válaszok, és egy új fordulat

Aki az elmúlt hetekben követte egyesületünk tevékenységét, tudja, hogy sokat foglalkoztunk a régi focipálya sorsával, ami az új lozsántai sportpálya beruházás miatt jövőre felszabadul.

Ez a telek nagyon értékes helyen, közvetlenül a Balaton parton fekszik, és a város jövője szempontjából nagyon fontos kérdés, hogy milyen lesz majd ez a terület, kit fog szolgálni. A helyi lakosoknak és az ide látogató vendégeknek nyújt majd valami kellemes és különleges élményt, vagy ahogyan sok környező településen történt, luxus apartman házakat épít egy magánvállalkozó, vagy más magán célú beruházás jön létre.

Mivel Polgármester úr sajtóban megjelent nyilatkozatai alapján ebben a kérdésben még nincs döntés, nagyon szerencsés helyzet állt elő, hiszen a lakosság még az előtt el tudja mondani, hogy mit szeretne, mielőtt valami visszafordíthatatlan döntés születne.
Egyesületünk arra vállalkozott, hogy megkérdezi az embereket, és feldolgozza a kapott válaszokat, abból a célból, hogy átadhassa ezeket a városvezetésnek
. Mindezt abban a reményben, hogy a képviselőtestület tagjai figyelembe veszik majd a lakosság kívánságát, amikor döntenek a telek sorsáról.

Két alkalommal tettünk fel kérdéseket, és nagy örömünkre mindkétszer nagyon sok választ kaptunk, és nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Érzékelhető volt, hogy az emberek mennyire szívesen mondják el a véleményüket, mennyire értékelik, hogy végre valaki megkérdezi őket is.
A kérdőív kitöltések mellett a posztok alatt élénk viták is kialakultak. Természetesen most is voltak ellenvélemények, negatív hozzászólások, rosszindulatú "beszólogatások", vagy akár kicsit durvább viták is a hozzászólók között. De minimális volt azoknak a negatív kommenteknek a száma, amelyek magával a témafelvetéssel és a megkérdezéssel nem értettek egyet. Lényegesen kevesebb, mint amennyi bármely más témánál a negatív kommentek aránya lenni szokott.

Felmérésünk természetesen nem reprezentatív, hiszen az internetezők közül is csak a helyi Facebook oldalakon fórumozókhoz jutott el a téma híre. Az viszont nagy siker, hogy az ezen az oldalon aktívan beszélgetők számának többszöröse töltötte ki a kérdőíveinket. Tehát nagyon sok olyan ember is hallatta a szavát, akik máskor csak a háttérben olvasnak, és nem szoktak hozzászólni a posztokhoz.

Első lépésben azt az alapvető kérdést tettük fel, hogy eladja-e a város a területet magánbefektetőnek, vagy maradjon a közös tulajdonunk, és szolgálja a lakosság kikapcsolódását. Elsöprő arányban (98%) az utóbbit választották az emberek.

Második alkalommal pedig részletesen kértük ki a véleményüket, hogy mit szeretnének ott látni. Egy meglehetősen részletes listából lehetett választani, illetve lehetőséget adtunk egyéb válaszok írására is, vagy hosszabb vélemény kifejtésére. Ezekből is számtalan jó ötletet lehet nyerni, ha egyszer aktuálissá válik a döntés.

A kérdőív összefoglaló és részletes kiértékelése itt olvasható, ezért azt itt most nem ismertetném. Ha csak a leglényegesebb következtetést emelném ki, az az, hogy az emberek tekintélyes hányada elsősorban a Balaton parthoz való szabad hozzáférést tartja a legfontosabbnak, és olyan helyet képzel el, ahol sétálni, lazítani, sportolni lehet, szórakozással és vendéglátással megspékelve. Továbbá sokan szeretnék, hogy valami nem szokásos, hanem egyedi, különleges, vendégcsalogató hellyé válna ez a most kietlen, de nagyon sok lehetőséget rejtő terület.

Terveink szerint folytattuk volna a témát a realitások megbeszélésével, de ezt most egyelőre felfüggesztjük. A hétvégén jött ugyanis a hír, hogy Polgármester úr lakossági fórumot hirdetett meg jövő csütörtökre. Nagy örömmel és kíváncsian várjuk ezt az eseményt, amin természetesen egyesületünk több tagja is jelen lesz. Hétfőn pedig hivatalosan elküldjük Polgármester úrnak a felmérésünk kiértékelését, feltételezve, hogy ezek hasznos információk számára a fórum előtt.

Talán nem szerénytelenség azt feltételeznünk, hogy ez a fórum annak a következménye, hogy mi itt, közösen, elkezdtünk beszélgetni, és elkezdtünk egy közösségként együtt gondolkodni, hallatni a hangunkat. Ilyen eddig nem nagyon történt Almádiban, a repülőtér ügyét leszámítva.

Nem tudhatjuk, mi fog elhangzani. Talán az, hogy nincs miért aggódni, mert a terület még valóban nincs elígérve senkinek, és nincs döntés sem a sorsáról. És talán az is, hogy Polgármester úr megígéri, hogy nem fog a lakosság kívánságával ellentétes döntés születni, hanem messzemenően figyelembe veszik azt. Sőt talán még az is, hogy nem hoznak a választásokig semmi olyan döntést, ami a következő testületet kényszerhelyzetbe hozza.

Nos, ha ezek hangzanának el a város első számú vezetőjének a szájából, akkor mindannyian megnyugodhatnánk, és örülhetnénk, hiszen elértük a célunkat.
Elértük, hogy a közösség szava eljut a döntéshozók füléig, és meg is hallják azt. Dönteni természetesen ők fognak, hiszen az ő kezükbe adtuk ezt a jogot, és a hozzá tartozó felelősséget. De legalább elkezdtek kíváncsiak lenni ránk is.

Ám ahogy mondani szokás, nyugtával dicsérjük a napot! Ha esetleg mégsem ezek a megnyugtató ígéretek fognak elhangzani, hanem valami más, az egy másik helyzet lesz. Akkor majd arra reagálunk. Mindenesetre mi legyünk inkább bizakodóak, reméljük azt, hogy az első feltételezés fog megvalósulni!

Akárhogy lesz is, egy biztos: elindult a párbeszéd az emberek közössége és a városvezetés között. És ez jó.

Balatonalmádi, 2019. március 3.

Tóth Nóra
Városunkért Közösen Egyesület