Mi lesz veled focipálya? (2. rész)


Találjuk ki együtt!
Töltse ki kérdőívünket!


Néhány napja megkérdeztük Almádi fórumozó lakóit, hogy mit gondolnak, mi legyen a sorsa a jövőre felszabaduló focipálya nagyon értékes területének. Alapvetően két kérdésre szerettünk volna választ kapni:

1. Adja-e el a város a területet magánbefektetőnek?

2. Maradjon a város tulajdonában egy olyan közparkként, ahol a helyi lakosok és a turisták nagyobb szakaszon juthatnak közvetlenül a Balaton parthoz, és különböző szabadidős tevékenységre használhatják a terület nagy részét?

Rengeteg választ kaptunk, és nem csak szavazatok, hanem ötletek formájában is. Nagyon köszönjük és reméljük, hogy ez az aktivitás továbbra is megmarad, és sokan elmondják ezután is a véleményüket.

Nem meglepő módon elsöprő többségben (98%) voltak azok, akik meg szeretnék tartani a város lakóközösségének és vendégeinknek ezt a területet. A legfontosabb talán az, hogy maga a Balaton part biztosan mindannyiunké maradjon.

Lépjünk most tovább, és beszéljünk arról, mit is szeretnénk konkrétan ezen a területen látni!

Legyen egy szabadidő park, ahol mindenféle korosztály sétálhat, pihenhet vagy éppen sportolhat? A sportolást most nem versenyszerűen értve, hanem inkább egyénileg vagy kisebb csapatban, a mozgás öröméért. Egy hely, ahová ki lehet ülni, zenét hallgatni, bekapni pár jó falatot, élvezni közben a Balaton látványát? Ahová nyugodtan ki lehet vinni a pici gyerekeket is játszani? Esetleg a kutyusok is biztonságosan futkározhatnának egy elkerített területen?

Vagy inkább egy olyan hely, ahová a fiatalok is el tudnak menni szórakozni, bulizni? Beülni egy italra egy kellemes bárba? Hiszen sokan és gyakran hiányolnak ilyen típusú szórakozási lehetőséget a városban.

Melyik legyen a fő irány? Esetleg megfér egymás mellett mind a kettő ezen a hatalmas területen?

Összeszedtünk rengeteg lehetőséget, ami csak eszünkbe jutott, - kiegészítve a kommentelők javaslataival is - arról, hogy mi mindenre lehetne használni ezt a területet.

Ez egy "étlap" amiből mindenki annyi fogást választhat, amennyit csak akar. Egy egész lakomát állíthat össze, saját ízlése szerint. Egyelőre az árakat se kell nézni, csak a választékot, hogy mi lenne a "fogunkra való". Eljön persze annak is az ideje, hogy végiggondoljuk, hogy minek mi az ára és mit bír el a pénztárcánk. De nem most!

Összeállítottunk egy kérdőívet, ami egy hétig lesz majd nyitva a szavazatok és esetleges további ötletek számára. Egy hét után összesítjük, kiértékeljük, és bemutatjuk az eredményeket.
Ezután jön majd el az ideje, hogy beszéljünk a gazdasági racionalitásról, prioritásokról, mi fontos, mi ér rá, mi marad valószínűleg csak álom. Esetleg újabb, kompromisszumos javaslatok is születhetnek. Majd meglátjuk, most ne fussunk annyira előre!

A következő lépés tehát, hogy ha szeretne ebben a közös gondolkodásban részt venni, töltse ki az alább belinkelt kérdőívet. Ha a kérdéseken túl is van ötlete vagy mondandója, azt akár a kérdőív "egyéb" rubrikáiban, akár ennél a posztnál kommentben is leírhatja.

Ezt megelőzően egy technikai dolog: a kérdőívben szereplő "multifunkcionális terület"egy olyan elképzelést takar, ami egy betonozott felület kis peremmel, alácsövezve, hogy hűthető legyen. Télen a Balaton vizével feltöltve korcsolyapálya alakítható ki rajta, lényegesen meghosszabbítva ezzel azt az időszakot, amikor korizni lehet, egyben biztonságosabbá is téve azt a Balaton jegéhez képest. Tavasztól őszig pedig göripálya, szabadtéri színpad, kiülő, vagy bármi más funkció szóba jöhet.

Utoljára még egy dolgot szeretnénk világossá tenni: nem vagyunk döntéshozók. Se az egyesületünk, se mi mindannyian, akik itt most összefogunk ebben az ügyben. Tesszük, amit tehetünk, időben hallatjuk a hangunkat, együtt gondolkodunk, és elmondjuk, hogy mit szeretnénk. Bízva abban, hogy akik majd a döntést hozzák a pálya sorsáról, meghallják, megértik és figyelembe veszik a lakosság szavát.

A kérdőívünket itt találja:

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1028901641/