Állattartás, állatvédelem helyzete Balatonalmádiban

Városunkban az országos helyzethez viszonyítva sokkal jobb az állattartási kultúra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs probléma, de ritka a kidobott, megkínzott állat.

Ami elég gyakran előfordul, hogy gyakran találkozunk önsétáltató, kiszökött kutyákkal, ami sem az ebnek, sem a környezetnek nem jó, és balesetveszélyes is. Sajnos sokszor nem a fajta igényeinek megfelelő kerítések vannak, így sok a szökés. Erre minden gazdának sokkal jobban oda kellene figyelnie. Ide kapcsolódik, hogy a nagyobb mozgásigényű kutyának nem elég a kert, bármilyen nagy is, szükséges a rendszeres lemozgatás is. Sok kutyát látni még most is rövid láncon, amit már törvény is tilt, aki nem tudja megoldani másképp a kutyatartást, annak át kell gondolnia: kell- e neki állat. Az almádi kutyák nagy része chippel ellátott, tehát oltott is, ami megkönnyíti esetleges elkóborláskor az azonosítást. Még mindig sok gazda gondolja úgy, nem fontos az ivartalanítás, pedig túl azon, hogy a kutya egészségét védi, megelőzi a nem kívánt szaporulatot, és sokkal kisebb a késztetésük a csavargásra, nyugodtabbak.

Sajnos nem ilyen kedvező a helyzet a macskatartásnál. Sokan úgy gondolják elég, ha elvan a ház körül, némi élelmet dobunk neki, más igénye nincs. Ez a szemlélet oda vezet, hogy egyre több a nem kívánt szaporulat, őszre komoly macska kolóniák kóborolnak a nyaralók környékén, mivel nyáron még etették őket, aztán hazautaztak a tulajdonosok magára hagyva a jelentősen elszaporodott állományt. Télre nagy részük betegen kóborol, lassú kínhalálra ítéltetve. Pedig a macskák ivartalanítása még a kutyákénál is fontosabb lenne. Nem szabadna megfeledkezni, hogy őket is sok fertőző betegség veszélyezteti, ezért a gondos gazdának be kell oltani a cicát.

Egyéb háziállatok tartásánál is fontos a faj igényeinek megfelelő tartás, a haszonállatoknál pl. baromfiknál is. Örvendetes, hogy városunkban több helyen is van lehetőség lovaglásra is. Ez az idegenforgalom szempontjából is fontos, pl. a szezon meghosszabbítása, rossz idő esetén egy jó program. Ezt jobban kellene propagálni, a városi gyerekeknek sokszor csak ilyen helyen van lehetőségük megismerni az állatokat.

Amit változtatni szeretnénk:

Sajnos nincs megfelelő kutyafuttató egy sem a városban, ami ki van jelölve, az inkább a kutyások arcul csapása, hiszen vasúti sín, és a 71-es út közvetlen közelében van kerítés nélkül!!! Gyakorlatilag sehol sem lehet szabadon engedi a kutyát. Szükséges lenne egy megfelelően nagyméretű, zárt kutyafuttató padokkal, szemetesekkel, zacskókkal az ürüléknek. Ez lehetne egyben a gazdáknak is egy kellemes hely, ahol programokat lehetne csinálni időközönként, pl. házi ügyességi versenyek, engedelmességi bemutatók, kutyaiskola . Így a kutyások kevésbé kerülnének konfliktusba a lakosság azon részével, akik nem kedvelik a négylábúakat, vagy esetleg félnek tőlük. Mivel Almádi fekvése egyedülálló, rengeteg lehetőséget kínál a kirándulásra is (Remete völgy, Malomvölgy környéke) lehetne szervezni az állatbarátoknak közös túrákat ezekre a helyekre.

Szeretnénk visszahozni a városba a hajdanvolt kutyakiállítást is, ami szintén egy jelentős idegenforgalmi program lehetne. Lehetnének állatbarát vendéglátóhelyek, üzletek, ezeket egy embléma jelölné. Szükséges lenne sokkal több szemetes kihelyezése is, zacskókkal az ürüléknek. (Persze nem kellene ellopni másnapra a zacskókat)

Régebben volt galambkiállítás, de ide lehetne hozni kisállat kiállításokat is. Szeretnénk meghívni neves előadókat, akik az állatokról, természetvédelemről tartanának időközönként előadást.

A legnagyobb cél egy fizetős kulturált kutyastrand lenne, a fonyódi strand mintájára. Ehhez a hely adott is lehet, Káptalanfüred kisebbik strandja kis átalakítással alkalmassá tehető, idegenforgalmi szempontból nagyon jó hatású lenne, mivel az északi parton még nincs ilyen. Nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van ebben a témában, de az állattartóknak össze kell fogniuk a megvalósítás érdekében. Sokan vagyunk, meg tudnánk csinálni.

Legyen Almádi egy állatbarát település!

Wolf Márta
Városunkért Közösen Egyesület